您沒有登錄。 請登錄註冊

通過《食品安全法》藝人隨時賠餐飽 Angelababy代言內地食品喊驚

上一篇主題 下一篇主題 向下  內容 [第1頁(共1頁)]

18/03/2009
文: 名人組、音樂組

全國人大會議昨日正式通過《食品安全法》,消費者若購買不符合安全標準食品,明星亦要承擔責任,隨時賠到傾家蕩產!Angelababy剛簽約代言內地食品,經理人Kim坦言法例不公平,以後不敢接食品廣告!
早在《食品安全法》成立前,Angelababy簽約做內地食品代言人,經理人Kim對新法例大為緊張:「呢個法例好唔公平!以後都唔敢接,我邊有時間同佢品質控制,以後要好小心睇工作,有客搵有關食品工作,如果唔出名一定唔會接,出名都要好小心,睇點保障自己!Baby先接個食品廣告,不過對間公司好有信心!(此例斷明星米路?)都會!將來有乜事,賠上真係無法估計!」


霆鋒:保障市民係
至於擔任內地「太子奶」代言人的謝霆鋒及Twins,霆鋒認為新法例某程度上是好事:「之前出現毒奶同假蛋,有管制係好,令外資對內地食品有信心!保障市民係,但法例將責任放藝人身上,令藝人好大壓力!」問到Twins接拍前會否試食?她們說:「要食長時間先知效果,呢個唔係好折衷方法。(賺少錢?)最緊要係代言產品受歡迎、有品質保障同大家鍾意,做到三贏局面!」而霍汶希表示以後為藝人揀代言產品要加倍小心:「公司要求廣告商出示政府食品品質檢定證書,有問題寧願唔接。(斷米路?)冇法!」

至於金牌大風發言人陳小姐說:「機會係減少!希望客戶提高檢驗,藝人要以身試法,做到兩方面平衡!」旗下歌手方力申目前有飲品代言在身,他透過公司回應:「自己做得代言,要推銷畀人,當然有試飲過!」而在內地有服裝及洗頭水等代言的任賢齊,昨日透過助手回應:「都有擔心!藝人有責任了解產品,不過要長期監管係有問題!」


律師:非針對藝人
根據熟識內地法律的黃永洪指出,《食品安全法》並非針對藝人,而是對社會的保護:「代言明星參加推廣食品,就有責任了解!」據知現有新對策出現,是在合約上加條款,若然食品出現問題,賠償由食品公司負責。不過黃律師稱,法律上是免除不了刑責,但要是代言食品在代言人簽約後有任何添加,又沒有正式通知代言人,那就可免除賠償責任。


Angelababy剛簽約代言內地食品,近日就通過《食品安全法》,令她十分吃驚! 資料圖片


Twins及謝霆鋒對新法例抱不同看法。 資料圖片


本文引用自太陽報http://the-sun.on.cc/channels/ent/20090318/20090317235219_0000.html


_________________
我反叛,所以我存在。
檢視會員個人資料 http://diary.blog.yam.com/pgpg0715
18/03/2009

香 港 藝 人 一 向 是 內 地 品 牌 代 言 人 的 首 選 , 廣 告 商 望 叨 「 星 光 」 令 產 品 成 為 「 名 牌 」 , 不 過 內 地 剛 通 過 《 食 品 安 全 法 》 保 障 消 費 者 , 日 後 代 言 明 星 如 代 言 虛 假 食 品 廣 告 , 可 能 被 累 至 破 產 。 首 當 其 衝 的 英 皇 高 層 霍 汶 希 及 Angelababy 經 理 人 對 於 新 法 例 , 一 個 呻 是 「 好 大 打 擊 」 , 另 一 個 則 喊 「 好 唔 公 平 」 。

內 地 早 前 曾 出 現 毒 奶 、 假 蛋 等 假 食 品 , 而 幾 年 前 又 有 劉 嘉 玲 代 言 之 護 膚 品 被 內 地 消 費 者 控 告 使 用 後 出 現 皮 膚 問 題 , 內 地 方 面 為 嚴 打 「 劣 品 」 , 日 前 全 國 人 大 法 工 委 行 政 法 室 主 任 、 《 食 品 安 全 法 》 起 草 相 關 負 責 人 李 援 首 度 明 確 表 示 , 根 據 剛 通 過 的 《 食 品 安 全 法 》 規 定 , 明 星 代 言 人 須 承 擔 「 連 帶 責 任 」 。 即 如 明 星 代 言 人 代 言 的 食 品 及 飲 品 有 問 題 , 可 能 要 負 責 , 賠 償 之 大 可 令 代 言 人 傾 家 蕩 產 。 雖 然 此 法 是 保 護 消 費 者 健 康 , 但 無 疑 也 加 重 代 言 人 的 壓 力 及 阻 礙 其 「 錢 途 」 , 難 怪 不 少 藝 人 及 經 理 人 也 叫 苦 連 天 。

海 嘯 之 後 另 一 打 擊
昨 日 英 皇 高 層 霍 汶 希 透 露 謝 霆 鋒 與 Twins 已 擔 任 內 地 奶 品 「 太 子 奶 」 代 言 人 多 年 , 她 說 : 「 呢 個 簡 直 係 金 融 海 嘯 後 , 另 一 個 對 業 界 大 打 擊 , 我 可 以 做 , 只 有 加 倍 小 心 幫 藝 人 搵 代 言 產 品 , 接 廣 告 前 會 要 求 品 牌 出 示 品 質 保 證 書 , 如 發 現 有 小 問 題 , 都 寧 願 唔 接 , 唔 想 藝 人 冒 風 險 。 」 霍 汶 希 表 示 因 市 道 轉 差 , 廣 告 的 酬 勞 及 宣 傳 費 也 減 少 了 , 現 又 再 有 新 法 例 , 間 接 影 響 了 藝 人 接 job 的 機 會 。 而 另 一 經 理 人 公 司 金 牌 大 風 發 言 人 陳 小 姐 也 認 同 這 樣 會 減 少 藝 人 接 廣 告 的 機 會 。

而 Angelababy 的 經 理 人 Kim 稱 Angelababy 剛 接 了 內 地 食 品 廣 告 , 她 大 呼 : 「 呢 個 法 例 好 唔 公 平 , 我 邊 有 時 間 同 佢 品 質 控 制 ! 」 她 又 認 同 這 法 例 會 斷 明 星 米 路 , 因 會 令 他 們 不 敢 接 不 出 名 品 牌 的 廣 告 , 當 要 賠 償 時 , 金 額 更 無 法 估 計 。

兩 大 導 演 各 持 己 見
至 於 身 為 內 地 品 牌 寵 兒 的 謝 霆 鋒 就 覺 得 食 品 有 管 制 是 好 事 , 可 令 外 資 對 中 國 食 品 有 信 心 , 但 他 覺 得 責 任 應 在 生 產 商 , 而 不 是 藝 人 。 另 一 內 地 品 牌 寵 兒 任 賢 齊 是 內 地 服 裝 及 洗 頭 水 的 代 言 人 , 他 透 過 助 手 回 應 說 藝 人 任 代 言 是 有 責 任 , 但 要 長 期 監 管 就 有 問 題 。

另 外 , 於 中 國 最 有 影 響 力 的 兩 大 導 演 張 藝 謀 及 馮 小 剛 , 曾 對 此 新 法 有 不 同 意 見 , 張 藝 謀 舉 腳 贊 成 新 例 , 而 馮 小 剛 則 覺 得 作 為 藝 人 被 牽 連 很 無 辜 , 兩 人 的 爭 拗 在 內 地 更 成 熱 門 話 題 。

文 : 音 樂 組


Angelababy 剛 接 了 內 地 食 品 廣 告 , 故 《 食 品 安 全 法 》 對 她 可 謂 影 響 甚 大 。



本文引用自東方日報http://210.177.167.103/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=831955


_________________
我反叛,所以我存在。
檢視會員個人資料 http://diary.blog.yam.com/pgpg0715

上一篇主題 下一篇主題 回頂端  內容 [第1頁(共1頁)]

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章